Hangita
CAZARE CAMPULUNG MUSCEL
CAMPULUNG MUSCEL

 

Municipiul Campulung Muscel este un municipiu din judetul Arges, din regiunea Muntenia. Este situat in Depresiunea Campulung la o altitudine de 580-600 m si la o distanta de 52 km de Pitesti (pe directia N-NE), 47 km de Curtea de Arges (la E), 84 km de Brasov (la S-SV) si 66 km de Targoviste (la V). Orasul Campulung Muscel este asezat in mijlocul unui cadru natural aparte caracterizat printr-un relief variat: munti, dealuri, podisuri montane. Diversitatea unitatilor de relief este datorata in special structurii geologice complexe. In partea Nordica a depresiunii Campulung se inalta masivul Iezer, intre raurile Doamnei si Dambovita. Exista o legatura intre creastra Fagarasului si masivul Iezer prin culmea mai joasa Mezea-Otic. Spre S si S-E se prelungesc mai multe culmi netede din masiv, Plaiul lui Patru, Plaiul Iezerului Mare, Plaiul Vacarea si culmea prelunga Danciu-Portareasa-Zanoaga. Alti munti care se invecineaza cu depresiunea Campulung sunt: Papusa, Leaota si Piatra Craiului.

Cunoscut drept prima resedinta domneasca din Tara Romaneasca, aici îsi are originea primul document cunoscut în limba romana, Scrisoarea lui Neacsu.
Documentar,orasul Campulung Muscel este atestat in anul 1215, Campulungul fiind cel mai vechi oras din Tara Romaneasca.

 


OBIECTIVE TURISTICE

 

Biserica Baratia – edificata in secolul XIII, gazduieste lespedea funerara a comitelui Laurentis de Longo Campo (primul comite sasesc al orasului Campulung).

Biserica Baratia

 

Biserica Domneasca – edificata de catre doamna Chiajna si domnitorul Petru Schiopul in 1567.

Biserica Domneasca

 

Biserica Subesti – edificata in 1551.

Biserica Subesti

 

Bulevardul "Pardon" – numit asa in trecut din cauza aglomeratiei si a deselor ciocniri intre trecatori care duceau la scuza exprimata prin "Pardon!"

Bulevardul "Pardon"

 

Gradina Publica "Merci" – numita asa in trecut din cauza serbarilor in care domnisoarele repetau "merci, merci" cand aruncau confetii asupra cavalerilor ca gest de apreciere.

Gradina Publica "Merci"

 

Manastirea Negru Voda – edificata de voievodul Radu Negru in 1215, rezidita de Basarab I si finalizata de Nicolae Alexandru Basarab. In interior se gaseste mormantul lui Alexandru Basarab. In cadrul manastirii se gaseste si Casa Domneasca a lui Matei Basarab si Casa Staretei edificata de Constantin Brancoveanu.

Manastirea Negru Voda

 

Monumentul lui Negru Voda – sculptat de Dimitrie Mirea in 1910.

Monumentul lui Negru Voda

 

Muzeul de etnografie si arta populara – situat intr-una dintre cele mai vechi cladiri din orasul Campulung Muscel, gazduieste colectii de etnografie si arta populara, unelte in lemn sau fier, obiecte de ceramica, mobilier si port popular.

Muzeul de entografie si arta populara

 

Muzeul de istorie si arta plastica – situat in cladirea fostului Consiliu Popular, gazduieste colectii de obiecte de la epoca primitiva pana in contemporaneitate, obiecte de piatra, unelte de os, arme, monede, vase, ceramica si faimoasa scrisoare a judelui Neacsu catre judele Brasovului Hans Benker (prima scrisoare in limba romana).

Muzeul de istorie si arta plastica

 

Manastirea de maicute din Namaiesti

 

Asezata la 5 km nord-est de Campulung, biserica este de piatra, in intregime sapata in stanca de maini necunoscute, datata din prima jumatate a sec. XVI (1547). Pe peretii bisericii se pot vedea picturi murale neindemanatic realizate, cu figuri de sfinti sterse in pridvorul sudic, interiorul este nepictat, cu icoane atarnate pe pereti. Printre numeroasele icoane se afla icoana Maicii Domnului facatoare de minuni, atribuita de traditie Evanghelistului Luca, inramata in argint la 1798, litografiata in 1871 de Maior Papa Zogeu. Alaturi de aceasta se afla o cruce veche din 1601, ridicata langa turla de Radu Postelnicu. Tot aici se gasesc hrisoave cu proprietati din anii 1542 si 1572, carti vechi, casa memoriala G.Toparceanu

Manastirea de maicute din Namaiesti

Manastirea de maicute din Namaiesti

 

Pestera Dambovicioara

 

Pestera este amplasata în apropierea satului Podu Dambovitei, sat situat la poalele Muntilor Piatra Craiului, la 5 km de Rucar, pe traseul Rucar-Bran, la 25 km fata de Campulung.

Pestera Dambovicioara

Copyright © 2011 Pensiunea Hangita - Campulung Muscel